
Jak cieszyć się dobrze ubraną wegetariańską kolacją?
Przez wiele lat dieta śródziemnomorska była przez wiele lat z rzędu uznawana za najzdrowszą dietę. Jeśli dopiero zaczynasz jeść w stylu śródziemnomorskim, omówimy kilka podstawowych zasad, zanim przejdziemy do listy przepisów na dietę śródziemnomorską. Głównym posiłkiem dnia na Morzu Śródziemnym jest śniadanie. Tutaj znajdziesz dużą ilość świeżych owoców i warzyw, którym towarzyszy codzienna sałatka.
Na obiad znajdziesz asortyment dań, począwszy od sałatek, mięs, ryb, makaronów i dań warzywnych. Wszystkie te dania zawierają dużą ilość świeżych, zdrowych składników, które przyczyniają się do zbilansowanej diety. Możesz przygotować własne specjalne przepisy, używając składników dostępnych na lokalnym rynku lub, jeśli masz czas i chcesz spróbować czegoś nowego, postępując zgodnie z przepisami zawartymi w sekcji „Wsparcie dietetyczne” na tej stronie.
Dieta składa się głównie z pokarmów z grupy pokarmowej owoców, warzyw, roślin strączkowych, nasion i orzechów. Uzupełnia to niewielka ilość wina lub wody w diecie. Oprócz wyżej wymienionych produktów można jeść niektóre produkty mleczne, sery, miód, oliwę z oliwek, miód, jajka, drób, czerwone mięso i oczywiście wino. Celem diety jest dostarczenie Ci wszystkich niezbędnych grup żywności, ale w taki sposób, abyś czuł się pełny i miał niewiele lub wcale nie miał ochoty.
Jedną z zalet diety jest niska zawartość tłuszczu. W rezultacie wzrasta spożycie dobrych tłuszczów, takich jak te znajdujące się w orzechach, nasionach i pełnych ziarnach. Zmniejszając zawartość tłuszczu w diecie, jesteś w stanie schudnąć przy jednoczesnym utrzymaniu lub dodaniu większej masy mięśniowej. Łącząc dietę z regularnymi ćwiczeniami masz gwarancję poprawy stanu zdrowia i szybszej utraty wagi.
Niskokaloryczny obiad to jeden z ulubionych posiłków diety. W diecie wykorzystuje się różnorodne przepisy, aby zapewnić zróżnicowane i smaczne źródło pożywienia przez cały dzień. Najpopularniejsze z tych przepisów to niskokaloryczny obiad z lasagne z makaronem spiralnym, smażone pieczarki z pomidorami, liśćmi szpinaku i parmezanem lub niskokaloryczny obiad z zupy i makaronu podawany z brokułami na parze.
Jeśli nie udało Ci się zredukować kalorii dzięki owocom i warzywom, a nadal pragniesz chrupiącego, orzechowego smaku, powinieneś spróbować zjeść kawałek słynnego tofu. Aby uzyskać pyszny i niskokaloryczny deser, możesz zrobić prosty deser z niskotłuszczowej śmietany, soku z limonki i prażonych płatków owsianych. Tofu można wykorzystać do sałatek lub do przygotowania lekkiego i smacznego dipu serowego. Przepis na sok z limonki można stosować zamiast kwaśnej śmietany w nakładkach niewegańskiego deseru, a także doskonale łączy się z chudym mlekiem, serem i pełnoziarnistymi płatkami zbożowymi, zapewniając satysfakcjonujące i zdrowe śniadanie, którym możesz cieszyć się równie dobrze jak to możliwe podczas diety wegetariańskiej.