Kawa jest dla Ciebie dobra ?

5/5 - (2 votes)

Szukasz sposobów, aby wydobyć więcej z kawy? Jeśli tak, czytaj dalej i dowiedz się o niesamowitych zaletach kawy, które sprawią, że warto poświęcić czas na jej regularne picie. Znana jako oryginalny detoksykant, kawa jest ciemnym, mocnym i świeżo parzonym napojem zrobionym z palonych ziaren kawy, które pochodzą z rzeczywistych jagód gatunku Coffea. Istnieją dwie główne odmiany kawy, Arabika lub Kolumbia i Robusta lub Ameryka Łacińska, aw zależności od tego, gdzie są uprawiane, wysokość i kraj determinują specyficzny smak kawy.

Jeśli kofeina jest tym, co daje kawie kopa, pokochasz korzyści płynące z jej picia. Jedną z właściwości kawy jest to, że ma właściwości moczopędne, co oznacza, że ​​przyczynia się do zwiększenia retencji wody i wilgoci w skórze i włosach. Oznacza to, że w organizmie można zatrzymać więcej wilgoci, co prowadzi do niższej temperatury ciała i lepszego poziomu energii w ciągu dnia. Właściwości moczopędne zmniejszają również stopień odwodnienia osoby, która go pije, w porównaniu z wodą.

Oprócz korzystnych właściwości zdrowotnych kawa może pomóc w ochronie przed cukrzycą typu 2. Kilku naukowców, w tym jeden z National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases na Uniwersytecie w Chicago, ustaliło, że kawa spożywana z umiarem może zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Dowody potwierdzają tezę, że picie kawy zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę, zwłaszcza spożywaną między posiłkami. Stwierdzono, że osoby, które wypijają co najmniej cztery filiżanki kawy dziennie, mają znacznie mniejszą zachorowalność na cukrzycę niż osoby, które tego nie robią.

Kolejną z cudownych korzyści kawy jest jej zdolność do stymulowania funkcji mózgu. Kiedy pijesz kawę, zawarta w niej kofeina działa jak katalizator. Oznacza to, że organizm szybko zaczyna wytwarzać więcej adrenaliny, substancji zwiększającej funkcjonowanie i czujność mózgu. W rzeczywistości ustalono, że kofeina ma podobny wpływ na funkcjonowanie mózgu jak kokaina. Badania wykazały również, że kawa stymuluje uwalnianie kilku substancji chemicznych w mózgu, w tym noradrenaliny i serotoniny. Te dwie substancje, oprócz wspomnianej wcześniej kofeiny, zostały powiązane ze wzrostem poziomu energii, co pomaga nie zasnąć i skupić się przez cały dzień.

Wreszcie, jest dobra wiadomość dla osób cierpiących na cukrzycę typu 2: kawa może faktycznie pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania. Taki wniosek wyciągnięto po przeprowadzeniu kilku badań w celu ustalenia, czy kawa zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Według podsumowania kilka badań pokazuje, że spożywanie kawy zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Badania wskazują, że osoby pijące kawę, które spożywają co najmniej cztery filiżanki dziennie, mają mniejsze ryzyko zachorowania.

Chociaż istnieje kilka korzyści związanych z kawą, ważne jest, aby pamiętać, że nie wszystkie z tych wyników zostały poparte taką samą ilością badań. Na przykład w jednym badaniu, które wykazało obniżone ryzyko cukrzycy, nie wykorzystano kontroli w celu ustalenia, czy zmniejszenie było rzeczywiste, czy spowodowane przez kofeinę. W innym badaniu, wykorzystującym kontrole, nie znaleziono żadnych dowodów na to, że kofeina zmniejsza ryzyko rozwoju chorób serca. Ponadto, chociaż dobrze wiadomo, że przeciwutleniacze mogą zmniejszać szkody spowodowane przez wolne rodniki, nie ma rzeczywistych dowodów na to, że kawa zawiera przeciwutleniacze, które mogłyby zmniejszyć ryzyko chorób serca. Z punktu widzenia zdrowia nie można spożywać za dużo jednego przeciwutleniacza; na szczęście jest to przeciwutleniacz, który naturalnie wytwarzamy w naszych ciałach.

Naprawa pompy hydraulicznej Previous post Regeneracja silników hydraulicznych
prezenty na święta Next post W oczekiwaniu na Święta